Recomandări pentru prevenirea înșelăciunilor în tranzacții imobiliare
|
Spre deosebire de alți infractori, escrocii se caracterizează prin inteligența, perspicacitate, simțul observației și al oportunității, aptitudini cale le permit să-și adapteze modul de operare în funcție de situație și de victimă. Atunci când doriți să vindeți sau să cumparați o locuință aveți în vedere câteva aspecte:
-
verificatâți agenția imobiliară, la care apelați, la Registrul Comerțului, pentru a stabili dacă aceasta este inregistrată și la Administrația Financiară, cu scopul de a vă asigura că societatea în cauză desfasoară activități în perioada în care dvs. solicitați o intermediere în domeniu;
-
verificați, cu atenție, legitimația pe care o prezintă agentul imobiliar. Un astfel de act trebuie sa aibe o viză lunară sau trimestrială, să nu conțină stersături ori modificări; poza să corespundă cu cel care v-a contacta, iar conturul stampilei sa fie continuu;
-
nu semnați documente până nu citiți conținutul lor (daca nu puteti face acest lucru, din diverse motive, apelați la o persoana de încredere);
-
in cazul in care închiriati o locuință ocupați-vă personal de formalitățile privind acordarea vizei de flotant (în nici un caz nu incredințați actele de proprietate altei persoane);
-
nu semnați niciodată “in alb”, întrucat ulterior foaia respectivă poate fi completată cu un text care să contravină intereselor dvs.
-
evitați escrocii; sunt caracterizati de inteligență, tupeu, perseverență, simțul observației și pot să-și adapteze rapid modul de operare în funcție de situație și de victimă. Atenție, oferă multe garanții și se laudă cu numeroase relații în instituțiile publice.
|
|
Recomandări pentru prevenirea tâlhăriilor
|
Având în vedere că tâlhăria este o problemă socială deosebit de gravă care pune în pericol însăși viața persoanei, solicităm ajutorul dumneavoastră în a prezența acest fenomen însotit de cateva sfaturi preventive care ar putea conduce, credem noi, la diminuarea numărului de victime.
Din practica judiciara a rezultat că cele mai multe tîlhării sunt comise în locuri publice sau în spațiile comune ale imobilelor.
Pentru a nu deveni victima a unei tîlhării:
-
Evitati deplasarile pe trasee aflate în zone mai putin circulate: câmpuri, parcuri, șantiere.
-
Dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, ocoliți locurile neiluminate ori în care se afla unități cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci).
-
Când observați că sunteți urmăriți de un individ sau de mai mulți deplasați-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitați ajutorul primului polițist întalnit în calea dumneavoastră.
-
Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (lănțișoare, brățări)
-
În ziua în care vă primiți salariul treceți întâi pe acasă pentru a vă lsa banii, apoi mergeți la cumpărături doar cu suma necesară.
-
Nu vă lăsați atrași în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).
-
Nu vă lăudați persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveți asupra dumneavostră sau acasă.
In spațiile comune ale imobilelor:
-
Nu permiteți persoanelor străine să intre în locuința dumneavoastră, indiferent de motivele evocate.
-
La intrarea într-un imobil fiți foarte atenți dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracțiuni. Nu stați cu spatele spre acele locuri.
-
Orice persoană necunoscută care staționează fără motiv în spațiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgentă. Alertați mai multi vecini, iar dacă este cazul apelați la cea mai apropiată unitate de poliție sau la telefonul 112.
-
Folosiți orice motiv pentru a evita să urcați în lift cu persoane necunocute. Nu vă lăsați păcăliți de îmbrăcămintea eleganta a acestora. Dacă este cazul apelați la ușa unui vecin de la parter. Instruiti-vă in acest sens si copiii.
-
Când liftul nu funcționează, fiți atenți la cei care urcă sau coboară de la etaj, mai ales între parter și etajul 1 sau între etajele 1 și 2.
-
Luminile de la intrarea în bloc și din fața liftului trebuie să rămană aprinse odată cu lăsarea întunericului.
-
Închideți ușa imobilului după ora 22 sau protejați imobilul cu un interfon.
-
Dacă sunteți agresați, nu aveți rețineri în a țipa și chiar a riposta fizic. O astfel de reactie îl poate determina pe agresor să vă lase în pace și să părăsească imobilul.
|
|
Recomandări pentru prevenirea infracțiunilor cu privire la viața sexuală
|
Principala cauză care a dus la săvârșirea acestor fapte este alcoolul însă, în unele cazuri și comportamentul victimelor, lipsa luării celor mai elementare măsuri de siguranță, încrederea în partenerii ocazionali constituie cauze care favorizează săvârșirea acestor tipuri de infracțiuni.
De asemenea, insuficienta supraveghere a părinților și carențele în educatie duc la scaparea de sub control a propriilor copii, care printr-un anturaj vicios, devin autori ai violurilor sau tentativelor de viol.
Începerea urmăririi penale pentru acest gen de infracțiuni, se face la plângerea prealabilă a victimei. Subliniem faptul ca sunt victime care iși retrag plângerea prealabilă în timpul urmăririi penale, impăcându–se cu autorii, în scopul obținerii unor foloase materiale.
Plecând de la faptul că familia reprezintă mediul esențial care poate influența dezvoltarea și destinul copilului și că o parte din victime sunt minori, compartimentul de prevenire a criminalitatii recomandă părinților:
-
stați de vorba cu copii d-voastră, ascultați-le problemele cu tact si răbdare, sfătuindu–i asupra celor mai bune căi pe care să le urmeze; învățați-i să vi se destainuie cu tot ce li se pare suspect în legatură cu comportarea unei persoane;
-
sfătuiti-i să nu intre în contact cu persoane necunoscute, care caută să le câștige simpatia, să nu primească de la aceste persoane bani sau cadouri;
-
învățați-i să nu accepte invitații la spectacole, restaurante sau la domiciliul unor cunoștințe ocazionale;
-
feriți-i de pericolul consumului de băuturi alcoolice! Adolescenții nu rezista la alcool si pot ajunge repede in stare euforică.
-
sfătuiți-vă fetele să nu accepte invitația de a se urca în mașina unor persoane necunoscute;
-
nu permiteți copiilor d-voastră să întârzie nepermis de mult la întoarcerea de la scoală, film, onomastici etc.
-
sfatuiți copiii să nu întarzie afară după lăsarea întunericului, să ocolească traversarea parcurilor, a zonelor puțin populate, a cartierelor periferice. Noaptea este timpul fertil de actiune a infractorilor;
În situația unei agresiuni sexuale este dificilă recomandarea unui anumit comportament, atât datorită diversității caracterului infractorilor, dar și datorită faptului că fiecare persoană poate reacționa imprevizibil, chiar pentru ea insăși, în astfel de momente de panică.
Unele femei “îngheață” în fața infractorilor, altele se mobilizeaza rapid și apelează la orice mijloc de a scăpa. Cele din a doua categorie au reușit să contracareze, în majoritatea cazurilor, agresorii.
În caz de agresiune, faceți o evaluare rapidă a situației:
-
agresorul este înarmat sau neînarmat;
-
solid sau slab, având curaj numai pentru faptul că sunteți femeie;
-
creați, prin strigăte puternice, discuții cu agresorul sau chiar prin lovire momente de panică ce vă vor permite scaparea.
-
dați de înțeles agresorului că suferiți de o boală venerică;
-
loviți, zgâriați si mușcați agresorul în zona feței; în acest fel poliția poate să-i identifice mai ușor;
-
străduiți-vă să rețineți cât mai multe amănunte care să contribuie la identificarea ulterioară a făptuitorului: aspect fizic, semne particulare, îmbrăcaminte, voce, eventualele bijuterii etc. Anuntați de îndată poliția.
-
luați măsuri de precauție mai ales la ore târzii, pe strazi necirculate sau când treceți prin locuri neiluminate;
-
nu dați curs invitațiilor și provocărilor venite de la persoane cunoscute ocazional;
A T E N Ț I E !
O mare parte a victimelor unor agresiuni sexuale – mai ales din cauza sentimentului de rușine sau din diverse alte motive – nu reclamă fapta poliției.
Din alte motive însă – justificarea absenței de la domiciliu sau interese materiale - sunt reclamate ca violuri, acte sexuale săvârșite cu consimțământul falsei victime.
|
|
Recomandări preventive pentru cazurile în care autorii sau victimele sunt minori
|
-
explicați copiilor că a fura este cel mai injositor obicei, indiferent daca este vorba de un creion sau o bicicletă;
-
verificați de câți bani de buzunar dispune copilul dvs. și cum îi cheltuiește;
-
fiul sau fiica dvs. vine acasă cu obiecte de valoare, verificați provenienta lor și nu acceptați răspunsuri facile;
-
nu permiteți copilului să întarzie mult de la scoală, film sau întâlniri cu prietenii;
-
daca fiul sau fiica dvs. sunt invitați la o onomastică, verificați unde merg, luați legătura cu parinții gazdă și controlații la telefon;
-
obisnuiți copii să vi se confeseze cu privire la faptele sau comportamentul unor persoane suspecte;
-
sfătuiți-vă copilul să nu accepte invitația de a se urca în mașina unei persoane necunoscute;
-
nu permiteți ca fetele să poarte bijuterii, podoabe sau obiecte de preț;
-
mare grijă la anturajul copilului, verificații prietenii și discutați cu părinții acestora când aveți dubii în privința lor;
-
educați copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute și nici să nu dea relații despre programul de lucru al dvs.;
-
sftuiți-vă copiii să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane, să evite grupurile de derbedei, vagabonzi sau cerșetori;
-
luați toate măsurile de educare, creștere și supravegherea specifică fiecarei vârste în parte, cu scopul de a nu vă înregistra în categoria celor ce spun “copilul meu este în închisoare “ sau “copilul meu este un infractor”.
|
|
Recomandări preventive pentru evitarea săvârșirii infracțiunilor cu violentă
|
-
nu proferați înjurături și nu încurajați violența, acestea sunt cauze ce duc la declanșarea unor conflicte ce pot degenera în violențe;
-
nu faceți singur dreptate lovind adversarul, aceste gesturi pot avea uneori consecințe grave;
-
evitați în orice ocazie să dați frâu liber sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă și grandomanie;
-
evitați persoanele mai irascibile, puse pe hartă, evitați orice conflict cu acestea, nu-i jicniți și nu-i încurajați;
-
dacă sunteți martorul unei bătăi, interveniți imediat pentru a-i desparți pe combatanți, cerând la nevoie ajutorul altor persoane precum ăi a lucrătorilor de poliție;
-
nu dați curs provocărilor venite de la persoane aflate în stare de ebrietate care se leagă de dvs.;
-
luați-vă masuri de precauție mai ales la ore târzii pe străzi necirculate sau când treceți prin locuri neiluminate;
-
nu acceptați compania persoanelor necunoscute mai ales de sex feminin cand sunteți sub influența băuturilor alcoolice – ele pot fi autoare sau complice la tâlharii;
-
daca sunteți în stare de ebrietate rugați la bar să vi se comande un taxi, nu acceptați să fiți conduși spre casă de către persoane necunoscute;
-
nu frecventați localurile de condiție îndoielnică în zilele de salariu sau când aveți la dvs. o sumă importantă de bani;
-
nu acceptați niciodată ofertele de găzduire făcute de persoane necunoscute sau pe care abia le-ați cunoscut la un pahar de alcool, aceste persoane activează de regulă în jurul gărilor, autogărilor, barurilor și birturilor de cartier.
|
|
Recomandări preventive pentru evitarea furturilor din buzunare
|
-
nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor;
-
nu purtați bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile și cel mai des vizitate de catre hoți,
-
păstrați portofelul și banii în buzunarul interior și asigurați-l cu nasturi sau fermoar, un buzunar bine asigurat – descurajează hoții;
-
banii se țin în buzunarul de la piept sau într-un buzunar cât mai aproape de corp;
-
dacă transportați o suma importanta de bani, evitați locurile aglomerate;
-
mare atenție la persoanele pe care le vedeți des în preajma dumneavoastră în piata și magazine;
-
acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături; ssiguranța poșetei să fie o grijă permanenta pentru dumneavoastră; când faceți diferite plăti sau cumpărături nu scoateți tot teancul de bani ci numai suma care trebuie;
-
daca stați la o coadă priviți cu atenție celelalte persoane; dacă simțiți că asupra dumneavoastră se face pressing la coadă, în magazine sau că cineva s-a instalat in fața dumneavoastră și v-a acoperit vederea, verificați imediat geanta și locul unde țineți portofelul;
-
mare atenție la femeile care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomerație si rar cer să examineze un lucru;
-
urmăriți cu atentie persoanele care transportă ca din întâmplare obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mâna, un hoț se folosește de astfel de obiecte când operează ca să-și ascundă mana de privirile străine;
|
|
Recomandări preventive pentru evitarea furturilor din auto
|
-
nu parcați autoturismul în zone neiluminate, la adapostul întunericului, hoții pot acționa nestingheriți;
-
nu lăsați în interiorul autoturismului acte sau alte valori;
-
în timpul zilei asigurați-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor;
-
când părăsiți autoturismul, chiar pentru un minut, nu vă zgârciți cu timpul dumneavoastră și asigurați portierele; indicat ar fi și cuplarea sistemului de alarmă – gândiți-vă cât timp pierdeți ulterior constatării și reclamării furtului;
-
nu lăsați în autoturism bunuri de valoare, genți sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoților; aceștia acționează atât în parcările aglomerate cât și din mers, încercând portierele mașinilor staționate;
-
daca la bordul autoturismului aveți montată aparatură electronica de valoare, gen, radio - casetofoane scumpe sau CD playere este indicat să fie luate în casă pe timpul nopții;
-
încercați să montați aparatura audio pe un sistem tip șină, cu fișe, care să permită o deconectare ușoară și fără riscuri;
-
nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii;
-
nu lăsați în mașină bani, cărți de credit, ordine de plată sau alte obiecte; obiceiul de a încuia în torpedo banii, atrage de obicei atenția;
-
nu lăsați niciodată în portbagaj roata de rezervă; țineți-o în casă când nu circulați cu mașina; cumpârați-vâ și dotați-vă autoturismul cu sisteme sigure antifurt pentru portiere, portbagaj și nu în ultimul rând pentru rezervor.
-
autovehiculele distribuitorilor de produse en gross, de toate categoriile, sunt o țintă pentru hoții din autoturisme, datorită valorilor mari pe care le transportă;
Probleme pot să apară și în cazul achiziționării unui autoturism de la o persoana fizică (“la mâna a 2 a”). Pentru astfel de situații aveți grijă la urmatoarele aspecte:
-
mergeți însoțiți de o persoană de încredere atunci când doriți să cumpărați o mașină. Achitați contravaloarea acesteia sau o parte din suma doar la finalizarea actelor de proprietate;
-
realizați o astfel de tranzacție doar cu proprietarul mașinii, evitând intermediarii și cereți-i acestuia să vă prezinte actele sale de identitate și pe cele ale autoturismului;
-
verificați ca seriile sașiului, caroseriei si motorului mașinii să corespundă cu datele înscrise în cartea de identitate, document care nu trebuie să prezinte ștersături sau modificări;
-
în cazul autoturismelor străine solicitați actul vamal de introducere în țară;
A T E N Ț I E !!!!
Acceptând să cumpărați o mașină fără a încheia vreun act sau în baza unei chitanțe “de mână”, puteți deveni proprietarul unui autoturism furat.
|
|
Recomandări pentru prevenirea comiterii de infracțiuni împotriva persoanelor in vârstă
|
-
fiți atenți cui deschideti ușa;
-
când mergeți la piața sau magazine, rugați un vecin sau o cunoștință să vă însoțească;
-
când aveți la dvs. sume mari de bani pe care i-ați ridicat de la poștă, CEC sau bancă nu vă încredeți în persoanele care pretind că vă cunosc și vă propun afaceri. Fiți sigur că a-ți fost urmărit. Mai bine deplasați-vă acasă direct cu un taxi;
-
nu vă încredeți în persoanele care sunt îmbrăcate elegant și care încearcă să vă convingă de bunele lor intenții cu privire la sumele de bani;
-
nu vă lăudați cu banii, bunurile sau valorile pe care le dețineți în locuință;
-
nu comercializați la domiciliu produse alimentare, borș, brânză, smântână, alcool, cafea sau obiecte de îmbrăcăminte trimise de rudele din străinătate;
-
verificați persoanele care vă ajută la menaj, cumpărături sau diverse servicii;
-
nu fiți nepăsători față de locatarii care găzduiesc persoane dubioase si fără forme legale, anunțați administrația imobilului pentru a lua in evidență orice persoană venită nou în bloc;
-
dacă aflați că în bloc se află persoane care găzduiesc vagabonzi, cerșetori, prostituate sau se ocupă cu valorificări de bunuri, sesizați imediat poliția;
-
nu legați cu ușurință prietenii si nu vă grăbiți să invitați la o cafea în domiciliu persoanele abia cunoscute;
-
nu purtați discuții inutile cu persoane necunoscute, în caz contrar puteți oferi răufăcătorilor informații utile pentru ei.
|
|
Recomandări pentru prevenirea traficului si consumului de droguri
|
-
manifestați atenție sporită atunci când legați prietenii sau când vă alegeți cercul de prieteni;
-
nu cedați tentației de a consuma droguri, curiozitatea poate să ducă la dependență;
-
nu intrați în rețelele traficanților de stupefiante ori câte avantaje a-ți obține, bani, bunuri ori alte valori, gândiți-vă la implicațiile finale ale afacerilor cu droguri;
-
Încercați sa spuneți NU în fața celor care încearcă să vă convingă să trăiți măcar odată efectul halucinogen al drogurilor;
-
Nu vă dovediți curajul sau bărbăția consumând droguri, cel mult dovediți că sunteți o persoană slabă și influențabilă, fața de care nimeni nu va avea respect si compasiune;
-
Anunțați imediat poliția, părinții sau profesorii daca vi s-a propus s6a consumați droguri sau a-ți fost martorii unor asemenea practici ilegale;
-
Verificați anturajul fiului sau fiicei dvs. si daca aveți dubii, sesizați imediat poliția;
-
Observați comportamentul copiilor și sesizați orice schimbari negative intervenite în modul lor de viata, identificati cauzele acestor schimbări de comportament și mențineți legătură cu școala, poliția si instituțiile specializate în consultanță;
-
Consumul de droguri duce în mod inevitabil la comiterea de furturi, tâlharii, prostituție și proxenetism, iar nu în ultimul rând la crimă;
-
Gândește de doua ori înainte sa accepți diferite propuneri care mai devreme sau mai târziu te vor duce după gratii.
|
|
Recomandări pentru prevenirea traficului de ființe umane
|
-
când primiți o oferta de muncă în străinătate, încercați să aflați cât mai multe detalii despre seriozitatea firmei respective;
-
nu dați curs anunțurilor din ziare, internet sau alte forme de publicitate, până nu verificați firma;
-
intermedierile de locuri de muncă în străinătate sunt făcute numai de către firmele acreditate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
-
solicitați certificatul de acreditare al firmei, în caz de dubiu sesizați imediat poliția;
-
nu acceptați oferte venite de la persoane fizice;
-
nu dați pașaportul nimănui sub nici un motiv;
-
când aveți probleme peste hotare, adresați-vă ambasadelor României sau organizațiilor umanitare internaționale;
-
mare atenție la ofertele de genul “plătesc eu cheltuielile pentru tine și te răscumperi tu când ajungem acolo “. Aceste oferte conțin întotdeauna un potential pericol;
-
traficul de ființe umane este o forma modernă de sclavie și are strânse legaturi cu rețelele crimei organizate;
-
traficul de ființe umane presupune recrutarea, ieșirea din România, vânzarea, sechestrarea, fuga și întoarcerea în tara;
-
atenție la ofertele de muncă în străinătate. Principalele modalități de recrutare sunt cele în care se prezintă condiții financiare deosebit de avantajoase;
-
verificați seriozitatea agenției și solicitați sprijinul organelor abilitate în cazul tentației de a vă pune la dispoziția unei firme de impresariat artistic;
-
sesizați poliția când aveți date despre persoane autori sau victime cu implicații în cazuri de trafic de ființe umane;
|
|
Recomandări pentru prevenirea furturilor din societățile comerciale
|
-
dotați-vă magazinele cu un sistem viabile de alarmă;
-
faceți o investiție dar descurajați hoții;
-
procurați-vă și montați-vă în punctele sensibile ale magazinului sau chioșcului un grilaj solid care să impiedice pătrunderea hoților în interior;
-
este recomandat ca ușa de acces în magazin să fie prevăzută cu un sistem de protecție tip clopot care să protejeze lacătul, astfel se îngreunează activitatea infracțională a hoțului;
-
apelați la serviciile unei societăți serioase de pază și intervenție rapidă;
-
angajați-vă pe timpul nopții un paznic;
-
mare atenție la persoanele care trec pragul magazinului dvs., acestea nu doresc întotdeauna să cumpere sau să ceară relații despre un produs;
-
daca spațiul magazinului prezintă zone moarte din punct de vedere al vizibilității celui ce vinde la raion, fiți sigur că in acele zone vor acționa hoții, indicat ar fi ca în magazin să se afle întotdeauna doi angajați că supravegherea să se realizeze în mod optim;
-
sfătuiți-vă angajații să nu țină banii proveniți din încasări în vitrină sau sub raftul pe care se vând produse. Hoții profită de neatenția vânzătorului, se apleacă peste vitrină sau raft și fură;
-
creați un dulap cu cheie în care angajații să-și depoziteze gențile sau poșetele și unde cumpărătorii să nu poată avea acces;
|
|
Recomandări pentru prevenirea violenței intrafamiliale
|
-
evitați certurile în familie, mai ales cele generate de beție, relații extraconjugale sau neonorarea obligației de întreținere. În aplanarea unor astfel de conflicte acționați cu tact și răbdare, reținând cont de emotivitatea fireasca ce se instituie în aceste cazuri;
-
dacă soțul sau alt membru al familiei este iritat, aflat sub influența băuturilor alcoolice sau are tendințe de agresivitate, feriți din calea acestuia până aplanați conflictul orice obiecte tăietoare, înțepătoare sau contondente;
-
nu lăsați rudele soției sau ale soțului să se amestece în discuții, deoarece acestea pot fi părtinitoare;
-
daca sunt6eti de față când se naște o stare conflictuală în altă familie cereți să vi se relateze întregul incident, ascultând cu tact fiecare parte implicată, nu alimentați suplimentar scandalul ci încercați să faceți o împăcare între părți;
-
nu uitați că metoda de împăcare este bună dacă ea contribuie la aplanarea conflictului. De obicei părțile simt nevoia unui judecător care sa le dea dreptate;
-
nu uitați să faceți referire la copii, câți ani au, ce realizări au, sprijinul de care aceștia l-au beneficiat de la părinți, mândria de părinte poate constitui cheia împăcării.
|
|
Măsuri de protecție a locuințelor
|
-
cultivați și păstrați relațiile bune cu vecinii – ei pot recunoaște sau depista un răufăcător în curte, la ușă sau fereastra dumneavoastră;
-
dacă aveți suspiciuni în legătură cu o persoană, anunțați imediat poliția și alertați vecinii;
-
dacă lipsiți de acasă, chiar și pentru un timp scurt, nu vă anunțați absența;
-
comunicați la plecare unui vecin de încredere, unei rude sau unei cunoștințe destinația și numărul de telefon unde puteți fi găsit în caz de nevoie;
-
verificați la plecare dacă ați luat toate măsurile de siguranță a locuinței;
-
dacă plecați pentru mai mult timp de acasă, nu lăsați corespondența sau ziarele să se adune în cutia poștală; rugați un vecin sau o ruda să vă ridice corespondența;
-
acordați atenție când la ușa dvs. se prezinta persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituții sau societăți; solicitați legitimația de serviciu și buletinul de identitate și rețineți numele, prenumele și seria actului de identitate;
-
dacă persoanele ezită să se identifice, nu stați la discuție;
-
învățați copiii să nu dea relații nimănui despre locuința sau bunurile din această si să nu deschidă ușa nimanui în lipsa dvs.;
-
învățați copiii că atunci când sună cineva la ușă să nu se trădeze dacă sunt singuri acasă;
-
montați uși duble dacă intrarea în locuință se face direct din stradă;
-
instalați sonerii la uși;
-
montați la ușă un vizor – lipsa vizorului reprezintă o imprudență pe care mulți au plătit-o scump;
-
daca ați pierdut cheile și ați forțat ușa, luați imediat măsuri de reparare a ușii și tocului;
-
nu vă limitați doar la o singură încuietoare – cu cât aveți montate mai multe încuietori la ușă, cu atât gradul de siguranță este mai mare;
-
preferați broaștele cu butuc în locul celor normale;
-
procurați-vă câte un rând de chei pentru fiecare membru al familiei plus cel care va rămâne în locuință;
-
dacă locuiți singur, păstrați un rând de chei la birou sau la locul de muncă pentru a nu fi nevoiți să spargeți ușa;
-
nu atașați la chei etichete sau insemne cu numele si prenumele dvs.;
-
dacă a dispărut sau ați pierdut cheia, înlocuiți imediat încuietoarea;
-
protejați ferestrele de la subsol și cele de la parter cu grilaje metalice;
-
ferestrele duble oferă mai multă protecție decât cele simple;
-
îngrijiți-vă ca geamurile să nu fie crăpate sau sparte;
-
nu etalați bunurile sau valorile de preț la vedere;
|