AJUTAȚI AUTORITĂȚILE!

 Cum să anunţi despre comiterea vreunei infracţiuni

 

Cetăţenii Sucevei sunt cei mai buni “ochi şi urechi” de care comunitatea noastră poate beneficia. În cele mai multe cazuri, infracţiunile sunt observate de cineva. Avem nevoie de aceste persoane care au asistat sau au auzit despre savârşirea faptelor ilegale, să ne anunţe şi să ne sprijine. Avem nevoie de ochii şi urechile Dumneavoastră! Şi avem nevoie de vocea Dumneavoastră, să ne comunicaţi aspectele de care aveţi cunoştinţă.

Unii poate că nu cunosc cum să sesizeze Poliţia despre ceea ce au văzut, ori nu sunt siguri dacă informaţia pe care o au ne poate fi de folos sau nu. De aceea, vă asigurăm că Poliţia Suceveană este interesată de orice date cu care doriţi să ne sprijiniţi. De multe ori, un crâmpei de informaţie pe care o deţineţi poate fi piesa lipsă necesară pentru a rezolva un puzzle complex şi a proba implicarea unui infractor. Aşa că nu ezitaţi niciodată să anunţaţi Poliţia !

La fel, dacă aveţi cunoştinţă de spre o infracţiune în curs de desfăşurare sau despre o ilegalitate pe cale de a fi comisă, stă în puterea Dvs, să stopaţi acest lucru ! Ţineţi cont că ajutând autorităţile, nu este vorba doar de prinderea infractorilor, ci chiar şi de salvarea unor vieţi !

 

Foarte important!   

Cel mai important aspect de ştiut în marea majoritate a cazurilor este locul comiterii infracţiunii. Dacă ne puteţi comunica şi data savârşirii faptei, acest lucru ne-ar fi de un real folos. Toate aceste informaţii primite, în cel mai scurt timp vor fi transmise către structura investigativă adecvată, pentru declanşarea cercetărilor.

 

 

Poliţia poate fi sesizată în multe moduri. Le vom enumera mai jos:

 

  • spune direct unui poliţist

Multă lume este refractară să se adreseze direct poliţistului în legătură cu sesizarea vreunei infracţiuni, însă nu trebuie să fie aşa. A anunţa direct poliţistul reprezintă cea mai bună metodă. După ce îi expuneţi aspectele, probabil vă vor fi adresate câteva întrebări de clarificare. Nu sunteţi obligat să vă declinaţi identitatea, păstrându-vă anonimatul, însă vă câştigaţi credibilitatea dacă sunteţi de acord să vă daţi numele.

 

  • sesizează prin corespondenţă poştală sau prin e-mail

Această cale este foarte uşoară. Puteţi astfel folosi serviciul poştal, ori pur şi simplu să puneţi scrisoarea în cutia poştală din faţa sediului IPJ Suceava. Metoda e-mail e mult mai simplă.

 

Adresa I.P.J. Suceava este următoarea:

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava

Mun. Suceava, Str. 1 Mai nr. 9, cod 720224

Telefon / Fax : 0230.522753

E-mail: cabinet@sv.politiaromana.ro

 

  • foloseşte gratuit Apelul de Urgenţă 112

Este cea mai des întâlnită metodă. Operatorii 112 de la Poliţie sunt special pregătiţi şi antrenaţi în acest sens. Ei vă vor întreba unele detalii despre incidentul sau infracţiunea pe care o sesizaţi. La fel, nu sunteţi obligat să vă declinaţi identitatea, însă o puteţi face, în eventualitatea în care vom avea unele întrebări ulterior.

 

  • telefonează celui mai apropiat sediu de poliţie

În funcţie de locul comiterii infracţiunii, poţi anunţa telefonic cea mai apropiată unitate de poliţie din zonă: secţia de poliţie, poliţia municipală, orăşenească, postul de poliţie comunal.

 

  • apelează la ghişeul de Relaţii cu Publicul al oricărei unităţi de poliţie

Fiecare unitate de poliţie (inclusiv sediul IPJ Suceava) dispune de un ghişeu de Relaţii cu Publicul. Cetăţenii sunt încurajaţi să se adreseze poliţistului de serviciu. La fel cum am menţionat şi până acum, puteţi doar lăsa o notă scrisă, dacă preferaţi astfel. Şi asta pentru că ne interesează conţinutul sesizării, şi nu neapărat persoana care face sesizarea.